Once upon a time … brood bakken

Wisten jullie dat ik nog nooit in mijn leven een brood heb gebakken?

.
Once upon a time … heel lang geleden toen ik in Amsterdam woonde, had ik de mazzel om tegenover bakkerij Paul Annee te wonen. Het was mijn eerste kennismaking met echt “zwaar” brood en met zuurdesem brood.

Paul Annee

De straat waar ik woonde was een van die smalle Amsterdamse straatjes en ik herinner me nog de ontzettend lange rij mensen die elke zaterdag voor de winkel stonden. Zijn brood was beroemd en mensen kwamen van ver weg om het te kopen. Paul Annee heeft trouwens nog steeds zijn bakkerij in de Runstraat in Amsterdam.

.
Toen we verhuisden naar de VS ontdekten we al snel het verschrikkelijke brood waar de Amerikanen genoegen mee nemen. Zacht, zachter zachst, met veel suiker toegevoegd. Opnieuw hadden we geluk.
In de dichtstbijzijnde stad in Athens, Georgia woonde een Duitse familie die een bakkerij waren begonnen. Hoewel het me bijna een uur kostte om naar Athens  te rijden had ik dat er graag voor over en zo stond ik elke zaterdag in de rij om het “zware” gezonde Duitse brood te kopen.

Brood bakken

En nu hier in Friesland kost het me maar 15 minuten om naar de Rounte te rijden een gezondheidswinkel, waar ze heerlijk (zuurdesem) brood verkopen. En dat is dus de reden waarom ik nog nooit in mijn leven een brood heb gebakken …

Maar ik ken mensen die dat wel doen en sommigen van hen vinden zelfs dat het kneden van deeg therapeutisch werkt.

Dus speciaal voor hen …

deegrollers

Rollware is een set deegrollers gemaakt met laser-cut. Zij zijn ontworpen door Joanne Choueiri, Giulia Cosenza en Povilas Raskevicius voor de ALTERED APPLIANCES tentoonstelling. (Ventura Lambrate, Milaan 2013).

decoratief brooddeeg

Klik hier voor meer foto’s en om de vimeo te bekijken.

Via: Yatzer