Museum Belvedère

Dag allemaal, hebben jullie een fijn weekend gehad? Vandaag iets over Friesland, de provincie waar ik woon. Op het platteland wordt je meestal omgeven door lieflijke plaatjes zoals deze. De foto is een maand geleden genomen toen mijn oude buurman aan het hooien was.
Hooien IMG_4465

Maar … tijden veranderen en heel af en toe komt er ruimte voor moderne en strakke vormgeving. Hier vlakbij in het plaatsje Oranjewoud staat sinds enkele jaren het super strakke museumgebouw Belvedère. De ligging over het water is uniek en het gebouw lijkt innig verbonden met het landschap. Het patroon in de gevels van Duits basaltsteen refereert aan de verkaveling van het omliggende landschap. Eerde Schippers van Inbo architecten ontwierp het museum.
Museum Belvedere

Daglicht komt schaars en indirect binnen via een glazen plint wat het gebouw losmaakt van de grond. Museum Belvedère heeft een vaste collectie van twintigste-eeuwse en eigentijdse Nederlandse beeldende kunst met een accent op kunstenaars uit Friesland. Er zijn ook regelmatig wisselende exposities. Wij zijn er nu een paar keer geweest en ik vind het iedere keer weer een verrassing het gebouw in de verte te zien opdoemen.
museum-belvedere-interieur