Mooi keramiek voor dagelijks gebruik uit Japan

Ooit heel erg lang geleden woonden Jan en ik in een kleine kunstenaars gemeenschap in de staat Georgia in de Verenigde Staten van Amerika. We woonden hier samen met glasblazers, edelsmeden een schilder en keramisten. Ik heb toen veel geleerd over het werken met klei en heb deze discipline echt leren waarderen.

Op de foto hierboven zie je de ateliers van een glasblazer en een pottebakker in Watkinsville, Georgia.

Ceramics from toirokitchen LA

Volgens sommige keramisten kwamen de grote meesters uit Japan. Het ging hen niet alleen om de eenvoud van het Japanse keramiek maar ook de traditionele manier waarop het gemaakt werd. En nog steeds komt er schitterend keramiek uit Japan.

Laatst kwam ik, TOIRO KITCHEN tegen, een winkel die prachtig vormgegeven Japanse donabe (kleipot) producten verkoopt. Alle gebruikvoorwerpen zijn van Nagatani-en, een toonaangevende producent van authentieke Iga-yaki (Iga-stijl) donabe en veelzijdige aardewerkproducten uit Iga in Japan. 

toirokitchen

Jammer genoeg zit deze mooie winkel helemaal in Los Angeles. Maar ze hebben wel een webshop. Neem eens een kijkje, er staan ook lekkere recepten op de website.

Toiro Kitchen

George Mc. Cauley

Op de foto hierboven staat de keramist George Mc Cauley voor zijn atelier. George was een vriend van ons in Watkinsville. Hij is nog steeds heel actief als keramist en woont nu in Helena in de staat Montana.