Keramiek museum Princessehof in Leeuwarden

Vorige week hebben we weer eens een bezoekje gebracht aan het Keramiek museum Princessehof in Leeuwarden. Dit voormalige stadspaleis vinden wij niet alleen leuk vanwege de grote collectie oude en eigentijdse keramiek maar ook vanwege het gebouw. Een mooie mix van oude en nieuwe architectuur. De ruimtes zijn niet heel overzichtelijk maar wel spannend en er zijn mooie doorkijkjes en prachtige uitzichten.

Het museum ligt in een wijk van Leeuwarden die ook de moeite waard is om even door te lopen. De wijk is ontzettend mooi opgeknapt, gerestaureerd en in de verf gezet.

Bij de laatste herinrichting van het museum is de ingang verplaatst. (op de foto hierboven ziet u de oude ingang, links door de hoge deuren) De entree is nu achterom door de Paleistuin en het vernieuwde museumcafé, pardon … de theesalon, zoals de ruimte nu heet.

In de tuin van Museum Princessehof

In de tuin staat dit beeld. Ik kan er niets over vertellen want ik kan er geen informatie over vinden. Je zou kunnen zeggen dat het naar huidige maatstaven een volkomen “fout” beeld is. De dierenmishandeling springt natuurlijk in het oog maar ik zie zonder moeite nog 2 “foute” zaken.

Museum Princessehof

Jan en ik waren bang dat het mooie metselwerk bij dit leuke trappetje bij de verbouwing gesneuveld was. Maar het was er nog. Dit is trouwens een voorbeeld van zo’n mooi doorkijkje.

De thee salon is een prachtige lichte ruimte geworden maar wij vonden beiden dat de museumshop er niet op vooruit gegaan was. Onoverzichtelijk en veel te vol. Jammer. Ze verkopen er nog wel mooi eigentijds keramiek.

Keramiek Museum Het Princessehof