Gouden armband smeden

Hier wordt het oude goud gesmolten.

De lente is in aantocht, spreeuwen zitten al onder onze dakpannen, koolmeesjes zijn de nestkasten aan het inspecteren en de houtduiven koeren dat het een lieve lust is. Voor deze zondag heb ik allerlei tuin en buiten klussen geplant. Maar eerst vandaag nog werken in het atelier!

Een klant wilde een bijpassende armband dragen bij haar gouden ring met een blauwe diamant. Het goud is nog steeds erg duur. Daarom bracht de klant haar eigen goud mee in de vorm van allerlei oude gouden sieraden die ze nooit meer droeg. Na het goud gewogen te hebben bleek het ruim voldoende om er een mooie luxe uitgevoerde armband van te maken.

Het meegebrachte “oude” goud wordt eerst gewogen en daarna gesmolten in de grootste vlam die we hebben. Daarna wordt het gesmolten goud in de vorm van een staaf gegoten.

Gouden armband smeden Edelsmid Jan Kerkstra

De staaf goud kan vervormt worden door hem te smeden. Na een paar uurtjes smeden zie je op de foto de vorm van de armband al verschijnen.

Gouden armband smeden Jan Kerkstra Edelsmid 2

En hier zie je het sieraad echt al vorm krijgen

Gouden armband smeden Jan Kerkstra 3

De armband wordt gevormd op een speciaal daarvoor bestemde staak.

Gouden armband smeden Jan Kerkstra 4

En hier is de armband bijna klaar. De hamerslagen zijn hier al uit de armband geschuurd. Nu nog een gouden kastje maken voor de blauwe diamant, het kastje aan de armband solderen en daarna polijsten. De mevrouw krijgt een armband die van haar eigen meegebrachte goud is gemaakt, is dat geen mooie vorm van hergebruik?

Volgende week zal ik laten zien hoe de armband geworden is. Tenminste als de foto lukt, de armband glimt dus dat wordt even een lastige klus. Fijn weekend!